Utformning av dopkort inför dopet

Hur man ska utforma sitt dopkort kan vara en gåta för många. Vad ska det innehålla?, vilket typsnitt ska det ha?, ska man ha med någon dikt?, någon psalm? motiv? mm. Här kommer vi att ta upp hur man kan utforma sitt dopkort och även visa exempel på hur andra har utformat sina kort. För alla er som inte riktigt är helt med på vad ett dopkort egentligen är, så det tackkortet man skickar till alla som var med och firade dopet. Det har alltså inget att göra med inbjudningskort, som många blandar ihop det med.

Dikt på dopkort

Det är väldigt vanligt att det finns med en fin dikt på dopkort, att ha med en dikt är väldigt fint och kan förgylla kortet med ett vackert stycke tänkvärda ord. Det finns flera stora diktsamlingar att välja dikter ur, det är bara att välja och vraka! Det finns ett par ”klassiker” som är väldigt vanligt förekommande på dopkort, ett tips är att försöka undvika dessa för att ge intrycket av ett mer genuint och genomarbetat dopkort. Så undvik sökningar som ”dikt dopkort” ;). En sådan sökning resulterar garanterat i att dikterna som dyker upp redan har använts otaliga gånger.

Motiv på dopkort

Välj motivet på dopkortet med omsorg. Välj ett passande motiv för ett barn, det ska synas direkt att det är barn det handlar om. Att välja motiv som nallar, barnvagnar mm. är bra motiv för att uttrycka att det är ett dop det handlar om. Det är inte heller tvunget att välja färg efter könet på barnet. Det är oerhört vanligt att pojkar ofta får blåaktiga motiv och flickor får rosa- eller rödaktiga. Välj något neutralt och något som passar in för just er och erat barn.

Vilket typsnitt ska man ha på dopkort?

Det finns inga generella regler för vad för typsnitt man ska använda på ett dopkort (typsnitt är hur texten ser ut). På alla sorters tackkort, bröllopskort mm. så är det vanligt att ha ett något lite mer snirklande typsnitt, väldigt mycket åt skrivstilshållet. Detta upplevs som vackert och extra festligt. Ta god tid på er att välja ett fint typsnitt, det påverkar hur hela dopkortet upplevs. Det finns flera hemsidor på nätet som erbjuder gratis typsnitt som går att ladda ner och använda. Du är bara en sökning iväg från flera tusen typsnitt som går att använda på alla sorters tackkort.

Kort på barnet

Ta med ett kort på barnet på tackkortet! Det lyfter upp hela kortet och gör det mycket mer levande. Mottagararna av tackkorten kommer att bli glad varje gång de ser kortet. Det kanske till och med får en hedersplats i bokhyllan fullt uppslaget till allmännhetens beundran. Det kostar inte många kronor mer att ha med ett fotografi av barnet på dopkortet, och det blir ett mycket finare kort. Många väljer även att hyra in en profesionell fotograf att fota barnet i dopklänning eller precis i anslutning till dopet. Inte ett krav att det är under själva ceremonin, i en studio under optimala fotoförhållanden går minst lika bra.

Uppbyggnad av dopkort

Vad som finns med på ett dopkort och hur dopkortet ser ut skiftar väldigt mycket från kort

Dopkort med flicka på

Vanligt dopkort

till kort. En gammal klassiker är det vikta dopkortet med ett fotografi på högra innersidan. På den vänstra innersidan kan det finnas en dikt eller en personlig hälsning till personen som får kortet. På dessa kort står det ofta namn på barnet, ortnamn och kyrkonamn där dopet ägde rum på framsidan. På omslaget ser man också ofta ett motiv, en nalle eller en barnvagn, i vissa fall kan man också skymta en kyrka. Texten är ofta i silver eller guld och själva kortet är vanligtvis vitt eller väldigt ljust. Det finns alternativ till detta kort, det finns de som väljer att bara ha ett enkelsidigt kort som ser väldigt spartanskt ut. Bara namn på barnet och datumet. Det finns definitivt inga fasta regler på hur tackorten måste utformas, låt kreativiteten flöda och var nytänkande. Det är inte korten som gör ett lyckat dop, men det hjälper till att förhöja helhetsintrycket. Att göra ett tema av alla kort man skickar ut har blivit populärt på senare tid. Kolla även in våra doppresent tips. Gör inbjudningskort och dopkort snarlika inbjuder till at gästerna sparar korten och minns dopet länge.